Karin Elizabeth fotografie | Informatie: de Fotografe
212
page-template-default,page,page-id-212,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,select-theme-ver-2.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive

Mijn naam is Karin (Elizabeth) Lips, een freelance portretfotografe, geboren en getogen in het Zuiden des lands. Inmiddels voor de liefde verkast naar het land van Maas en Waal, waar ik nu zo’n 2 jaar woon in het gezellige Wijchen.

Na de middelbare school (HAVO) en een jaar in de Verenigde Staten, kwam ik snel tot de conclusie dat ik psychologe wilde worden. Inmiddels ben ik 28 jaar; na 5 jaar studie heb ik zowel een Bachelor als Master diploma in mijn zak. Om dan uiteindelijk toch helemaal iets anders te gaan doen.

You can go your own way
Een camera had ik al wel vaker in mijn handen, maar sinds 2004 neemt fotografie een prominentere rol aan in mijn leven. En eigenlijk is dat alleen maar toegenomen, dermate zelfs dat ik alleen maar verder wil groeien in dit vak. En er hopelijk niet alleen mijzelf blij mee kan maken, maar ook anderen. Een korte tijd gespendeerd op AKV St. Joost deed me eigenlijk alleen maar beseffen dat ik enorm hield van fotografie, maar op mijn eigen manier. Ik besloot te stoppen met de opleiding, juist omdat ik me gestagneerd voelde. Om door te gaan moest ik mijn eigen weg zien te vinden. Ik vind het uiteraard jammer dat de kunstacademie niet voor mij was, maar ik heb absoluut geen spijt van mijn beslissing.

“Go your own way” van Fleetwood Mac is een break-up song, maar die zin uit het refrein betekent voor mij iets anders, het is mijn mantra. Ik hoor die ene zin uit dat lied wanneer ik denk aan mijn passie voor fotografie en de weg die voor me ligt, mijn eigen weg. Naast fotografie ben ik een groot liefhebber van boeken. Ik heb er eigenlijk te veel in huis, haha. Maar ze worden uiteindelijk allemaal gelezen. En ik schrijf recensies. Niet echt als baan, maar omdat ik dat waardevol en leerzaam vind voor mijzelf.

Ik ben verslaafd, denk ik zo, aan koffie. Chai lattes, heeeeerlijk. Ik kook en bak graag, hoewel ik niet pretendeer er goed in te zijn. Meestal smaakt het wel hoor.

Wil en ik wonen fijn samen in Wijchen. Hier zitten we rustig, en hebben we de ruimte om ons ding te doen. Ondanks onze fijne woning zijn we allebei gek op reizen en proberen we veel te zien. Bestemmingen waar we toch altijd weer opnieuw naar toe gaan zijn o.a. Amerika en Engeland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

The name’s Karin (Elizabeth) Lips, and I’m a freelance portraiture photographer born and raised in the southern part of The Netherlands. I currently since well over 2 years reside in the small city of Wijchen, located in the southeastern area called Maas & Waal, where I moved for loooove 😉

Upon finishing high school and spending a year abroad in the United States, I quickly came to the conclusion that I was destined to become a psychologist. So I worked towards that goal. Worked really hard, actually, obtaining both my Bachelor’s and Master’s of Sciences degrees. Only to decide, at the end of the road, to do something else entirely.

You can go your own way
I’ve held a camera in my hands before. I remember my grandfather, who loves photography, tried to get me interested in it too as a little girl, giving me a toy camera once for my birthday. But to no avail. Until 2004, which is when I borrowed a digital camera on my trip to Estonia and realized that I enjoyed capturing what I’ve seen, and that, Hey, the results didn’t entirely suck..! (Some of my current favorite images were taken then.) I might actually have found my creative outlet, I thought. So I bought my own camera and allowed photography to take up a more prominent position in my life. And right now, I only want to keep at it, keep developing, keep growing, so that hopefully I can make myself happier doing what I love to do, but to bring some form of joy to others as well.

A short time spent at the renowned art academy AKV St. Joost made me realize that yes – I love photography. It’s in my blood, and it’s in my soul. I love it, but in my own way. I’ve always been stubborn. Ask my mom, she’ll not hesitate to tell you tales of my rebellious nature. But I feel it’s my strength. I love photography, and felt held back at the academy instead of stimulated. While I feel it’s a pity that I couldn’t fit in there as I’d hoped, the decision to quit art school is one I don’t regret, because it was what I needed to do to keep growing. I needed to go my own way.

“Go your own way” by Fleetwood Mac is a classic break-up song, but that one line from its chorus has become my mantra of sorts. I hear that line, “You can go YOUR own way!” and I feel empowered. When I think about photography and the road ahead of me, I think of those words.

Photography, photography. Of course there’s more to life to enjoy, which I do. I’m a bookworm, and own way too many books, though I do try to read them all, even though that could mean a book bought 10 years ago is still not read. I enjoy reading for its escapist offerings, but I also find stimulation in writing reviews. It’s not a job, but a valuable “hobby” for myself.

I’m addicted to coffee. Pretty much. I adooooore chai lattes too. Especially when there’s a shot of coffee in it, haha. (That’s how bad it is. It’s a miracle I’m not adding coffee to my food the way normal people add salt. But I’m heading in that direction.) I actually enjoy cooking and baking, though I’m not going to pretend to be any good at it. Ah, it’s edible. I cook based on intuition solely, and this usually pans (!) out well.

Wil – my partner of 4 1/2 years – and I live together here in Wijchen. It’s quiet enough, and we have the space we need to do out thing. Despite us making a lovely home together, we enjoy leaving it every so often to travel. Travel expands our mind and sense of wonder; we try to see what we can, while hiking, spending time with our international friends and enjoying good wine. Destinations we keep finding ourselves traveling to are (among others) the US and the UK.

Tijdlijn


1983 – Karin ziet de wereld voor het eerst
2000 – Afronding HAVO
2000/2001 – Uitwisselingsstudent in de Verenigde Staten
2002 – Afronding propedeuse toegepaste psychologie
2004 – Interesse fotografie begint, eerste eigen camera
2005 – Bachelordiploma psychologie, UvT
2005/2006 – Karin reist een beetje voor ze verder studeert
2006 – Karin koopt haar Canon EOS 350d
2007 – Masterdiploma cognitieve neurowetenschappen, UvT
2008 – Project Reading & Reviewing van start
2008 – AKV St. Joost, deeltijd fotografie
2009 – Gestopt op St. Joost; was niet de richting die Karin zocht
2011 – Karin gaat haar eigen weg in
2011 – Karin koopt haar Canon EOS 7d

2012 – Er staat wat te gebeuren komend jaar…

 

Noteworthy


Coffee. Vintage. Notebooks. Travel. Vegetarianism (19 years). Downton Abbey. Bruce Springsteen. Canon. Film. Pre-Raphaelites. To do lists (and crossing stuff off). My car, Lola. Books. Christmas. And summer sunshine. Modcloth and H&M. Interior design. True Blood (but Buffy is epic). Coffeetable: Frankie magazine & VTWonen & a book & Wil’s comics. Turquoise & Teal.